Forum nerwicy i lęku
Forum Znerwicowani.pl to miejsce, w którym możesz porozmawiać o nerwicy, lęku, atakach paniki i objawach, które często trudno wyjaśnić osobom z otoczenia. Możesz opisać swoją historię, zadać pytanie, podzielić się doświadczeniem albo przeczytać, jak z podobnymi problemami radzą sobie inni.
Znajdziesz tutaj rozmowy dotyczące m.in. nerwicy lękowej, ataków paniki, derealizacji, natrętnych myśli, problemów ze snem, objawów somatycznych oraz sposobów radzenia sobie z lękiem.
Nie musisz przechodzić przez to sam. Zarejestruj się i dołącz do dyskusji.
Jak anonimowo opublikować swoją historię. Krok po kroku (warto przeczytać)
Cytat z admin data 2026-03-20, 21:46Cześć wszystkim 🌱
Wiem, że wiele osób chce się podzielić swoją historią, ale boi się, że ktoś je rozpozna, albo po prostu nie wie, jak to zrobić bezpiecznie i anonimowo. Dlatego przygotowałem prosty przewodnik – jak napisać i opublikować swoją historię tak, żeby nikt nie mógł Cię zidentyfikować.
Krok 1 – Zdecyduj, co chcesz napisać Nie musisz pisać wszystkiego naraz. Możesz zacząć od jednego zdania: „Mam 28 lat i od 2 lat walczę z derealizacją i lękiem przed lękiem.” Albo od jednego wydarzenia: „Najgorszy atak paniki miałam w autobusie, myślałam, że umieram.” Nie ma wymogu długości – nawet 3–4 zdania to już historia, która komuś pomoże.
Krok 2 – Usuń wszystko, co może Cię zdradzić Przed opublikowaniem sprawdź i usuń/zmień:
- Imię, nazwisko, pseudonimy, które ktoś mógłby skojarzyć
- Wiek (możesz napisać „około 30 lat” albo w ogóle pominąć)
- Miasto / województwo / dzielnica
- Miejsce pracy / szkoły / studiów
- Imiona bliskich (partner, dzieci, rodzice → „mój partner”, „moja mama”)
- Zawód (zamiast „jestem nauczycielką” → „pracuję z ludźmi”)
- Dokładne daty zdarzeń (zamiast „w lipcu 2024” → „kilka miesięcy temu”)
- Zdjęcia, screeny, nagrania głosu
- Linki do swoich social mediów
Krok 3 – Napisz i sprawdź tekst Po napisaniu przeczytaj całość i zadaj sobie pytanie: „Czy ktoś, kto mnie zna, mógłby po tym tekście powiedzieć: to na pewno ona/on?” Jeśli odpowiedź brzmi „tak” – popraw lub usuń fragment.
Krok 4 – Opublikuj
- Wejdź w odpowiednią kategorię (najczęściej „Moja historia anonimowo” lub „Historie i doświadczenia”)
- Kliknij „Nowy temat”
- Wpisz tytuł, np.: „Moja historia derealizacja od 2 lat, jak sobie radzę” lub „Jak wyglądał mój najgorszy atak paniki – anonimowo”
- Wklej tekst
- Jeśli chcesz – zaznacz „Nie subskrybuj wątku” (żeby nie przychodziły Ci powiadomienia e-mailem)
- Wyślij
Krok 5 – Co się dzieje potem?
- Posty od gości są sprawdzane przez moderatora (to normalne, chroni przed spamem)
- Po akceptacji Twój wątek jest widoczny dla wszystkich
- Możesz odpowiadać na komentarze całkowicie anonimowo (nie musisz się logować)
- W każdej chwili możesz poprosić o usunięcie swojego wątku lub komentarza (napisz do admina)
Najczęstsze pytania:
- Czy ktoś może zobaczyć mój adres IP? → Nie, forum tego nie pokazuje.
- Czy mogę później usunąć swoją historię? → Tak, napisz do admina.
- Czy muszę się rejestrować? → Nie – możesz pisać jako gość.
Jeśli masz wątpliwości, napisz tutaj lub prywatnie do admina. Twoja historia może być dokładnie tym, czego ktoś teraz najbardziej potrzebuje.
Czekamy na Ciebie. Nie musisz być gotowy/a na 100 %. Wystarczy, że zaczniesz.
Zespół znerwicowani.pl
Cześć wszystkim 🌱
Wiem, że wiele osób chce się podzielić swoją historią, ale boi się, że ktoś je rozpozna, albo po prostu nie wie, jak to zrobić bezpiecznie i anonimowo. Dlatego przygotowałem prosty przewodnik – jak napisać i opublikować swoją historię tak, żeby nikt nie mógł Cię zidentyfikować.
Krok 1 – Zdecyduj, co chcesz napisać Nie musisz pisać wszystkiego naraz. Możesz zacząć od jednego zdania: „Mam 28 lat i od 2 lat walczę z derealizacją i lękiem przed lękiem.” Albo od jednego wydarzenia: „Najgorszy atak paniki miałam w autobusie, myślałam, że umieram.” Nie ma wymogu długości – nawet 3–4 zdania to już historia, która komuś pomoże.
Krok 2 – Usuń wszystko, co może Cię zdradzić Przed opublikowaniem sprawdź i usuń/zmień:
- Imię, nazwisko, pseudonimy, które ktoś mógłby skojarzyć
- Wiek (możesz napisać „około 30 lat” albo w ogóle pominąć)
- Miasto / województwo / dzielnica
- Miejsce pracy / szkoły / studiów
- Imiona bliskich (partner, dzieci, rodzice → „mój partner”, „moja mama”)
- Zawód (zamiast „jestem nauczycielką” → „pracuję z ludźmi”)
- Dokładne daty zdarzeń (zamiast „w lipcu 2024” → „kilka miesięcy temu”)
- Zdjęcia, screeny, nagrania głosu
- Linki do swoich social mediów
Krok 3 – Napisz i sprawdź tekst Po napisaniu przeczytaj całość i zadaj sobie pytanie: „Czy ktoś, kto mnie zna, mógłby po tym tekście powiedzieć: to na pewno ona/on?” Jeśli odpowiedź brzmi „tak” – popraw lub usuń fragment.
Krok 4 – Opublikuj
- Wejdź w odpowiednią kategorię (najczęściej „Moja historia anonimowo” lub „Historie i doświadczenia”)
- Kliknij „Nowy temat”
- Wpisz tytuł, np.: „Moja historia derealizacja od 2 lat, jak sobie radzę” lub „Jak wyglądał mój najgorszy atak paniki – anonimowo”
- Wklej tekst
- Jeśli chcesz – zaznacz „Nie subskrybuj wątku” (żeby nie przychodziły Ci powiadomienia e-mailem)
- Wyślij
Krok 5 – Co się dzieje potem?
- Posty od gości są sprawdzane przez moderatora (to normalne, chroni przed spamem)
- Po akceptacji Twój wątek jest widoczny dla wszystkich
- Możesz odpowiadać na komentarze całkowicie anonimowo (nie musisz się logować)
- W każdej chwili możesz poprosić o usunięcie swojego wątku lub komentarza (napisz do admina)
Najczęstsze pytania:
- Czy ktoś może zobaczyć mój adres IP? → Nie, forum tego nie pokazuje.
- Czy mogę później usunąć swoją historię? → Tak, napisz do admina.
- Czy muszę się rejestrować? → Nie – możesz pisać jako gość.
Jeśli masz wątpliwości, napisz tutaj lub prywatnie do admina. Twoja historia może być dokładnie tym, czego ktoś teraz najbardziej potrzebuje.
Czekamy na Ciebie. Nie musisz być gotowy/a na 100 %. Wystarczy, że zaczniesz.
Zespół znerwicowani.pl