Forum

Forum nerwicy i lęku

Forum Znerwicowani.pl to miejsce, w którym możesz porozmawiać o nerwicy, lęku, atakach paniki i objawach, które często trudno wyjaśnić osobom z otoczenia. Możesz opisać swoją historię, zadać pytanie, podzielić się doświadczeniem albo przeczytać, jak z podobnymi problemami radzą sobie inni.

Znajdziesz tutaj rozmowy dotyczące m.in. nerwicy lękowej, ataków paniki, derealizacji, natrętnych myśli, problemów ze snem, objawów somatycznych oraz sposobów radzenia sobie z lękiem.

Nie musisz przechodzić przez to sam. Zarejestruj się i dołącz do dyskusji.

Please or Zarejestruj się to create posts and topics.

Która technika naprawdę Wam pomogła na lęk w ciągu dnia? (moja top 3)

Chciałbym się podzielić tym, co u mnie zadziałało w ciągu dnia, kiedy lęk zaczyna narastać, ale jeszcze nie jest pełnym atakiem. Nie mówię o cudach, tylko o rzeczach, które po kilku tygodniach naprawdę obniżają baseline napięcia.

Moja obecna top 3 (w kolejności od najmocniejszej):

1. Zimna woda na twarz i nadgarstki – 20–30 sekund, czasem kilka razy z rzędu. Najszybszy reset układu nerwowego, jaki znam. Jak czuję, że zaraz odpłynie mi głowa – biegnę do łazienki i robię to. Działa w 80–90 % przypadków.
  2. Spacer z „liczeniem kroków + oddechem” – idę normalnie, ale liczę kroki (1–10, potem od nowa) i przy każdym kroku robię wdech lub wydech. To zabiera uwagę z głowy i jednocześnie lekko spowalnia oddech. Po 10–15 minutach czuję się jakby ktoś odkręcił zawór.
  3. „Nazwij i odpuść” – gdy przychodzi myśl „zaraz będzie atak / zaraz oszaleję”, mówię sobie na głos (albo w głowie): „To znowu myśl lękowa. OK, znam Cię. Wracam do tego, co robię.” Nie walczę, nie analizuję, po prostu nazywam i puszczam. Po miesiącu robię to automatycznie.

A u Was co jest numerem 1? Co naprawdę pomogło Wam przetrwać gorsze chwile w ciągu dnia? Może macie jakąś swoją małą sztuczkę, o której nikt nie mówi?

Czekam na Wasze sposoby, każda jedna rzecz może komuś pomóc.

Witam!

Dzięki za konkretny post, bardzo przydatny.

U mnie top 1 to nazwanie myśli: „To tylko nerwica, to kolejna fala. Nie muszę z nią walczyć.” Mówię to spokojnie i wracam do tego, co robię. Po miesiącu weszło w automat.

Drugie, co mocno pomaga – zimna woda na twarz i nadgarstki (też stosuję i działa rewelacyjnie).

Trzecia mała sztuczka – żucie gumy miętowej przy narastającym lęku. Rozprasza i szybko uspokaja.

A u Ciebie która z tych trzech rzeczy zadziałała najszybciej? Próbowałeś zimnej wody w połączeniu z liczeniem kroków?

Czekam na więcej takich praktycznych sposobów 👍 Pozdro

U mnie najlepiej pomaga mi totalna zmiana. Wychodzę z domu i szybko zajmuję się czymś innym. Takie zajęcie głowy innymi sprawami. Udaję że nie ma problemu, oszukuję głowę i przyznam szczerze że udaje się jakoś. To tyle ode mnie w temacie. Pozdrawiam Piotr