Forum

Forum nerwicy i lęku

Forum Znerwicowani.pl to miejsce, w którym możesz porozmawiać o nerwicy, lęku, atakach paniki i objawach, które często trudno wyjaśnić osobom z otoczenia. Możesz opisać swoją historię, zadać pytanie, podzielić się doświadczeniem albo przeczytać, jak z podobnymi problemami radzą sobie inni.

Znajdziesz tutaj rozmowy dotyczące m.in. nerwicy lękowej, ataków paniki, derealizacji, natrętnych myśli, problemów ze snem, objawów somatycznych oraz sposobów radzenia sobie z lękiem.

Nie musisz przechodzić przez to sam. Zarejestruj się i dołącz do dyskusji.

Please or Zarejestruj się to create posts and topics.

Witajcie w kategorii Nerwica natręctw (OCD)

Cześć wszystkim,

Witajcie w nowej kategorii Nerwica natręctw. Miejscu stworzonym specjalnie dla osób zmagających się z natrętnymi myślami, obrazami i kompulsjami.

Wiem, jak bardzo męczące, wstydliwe i samotne potrafią być natręctwa. Często boimy się o nich mówić nawet najbliższym, bo myśli bywają przerażające, dziwne lub zupełnie niezgodne z tym, kim naprawdę jesteśmy.

Dlatego tutaj możesz pisać całkowicie szczerze i bez obawy przed oceną.

W tej kategorii szczególnie warto poruszać tematy takie jak:

Natrętne myśli (agresywne, seksualne, bluźniercze, dotyczące zdrowia, śmierci czy krzywdy bliskich)

Pure O – natręctwa głównie myślowe, bez widocznych rytuałów

Kompulsje (sprawdzanie, liczenie, mycie, układanie, powtarzanie czynności)

Poczucie winy, wstyd i myśli typu „czy jestem złym człowiekiem?”

Lęk przed utratą kontroli

Terapia ERP i inne metody radzenia sobie z OCD

Jak funkcjonować na co dzień z natręctwami

Chcę, żeby ta kategoria była bezpieczną przestrzenią.

Możesz tu napisać o najtrudniejszych myślach, o tym co pomaga, a co tylko pogarsza sytuację, o małych zwycięstwach i o dniach, kiedy wszystko wydaje się bez sensu.

Nie jesteś sam/a

To, co przeżywasz, ma nazwę: to nerwica natręctw, a nie Twoja prawdziwa natura.

Zacznijmy rozmowę.

Napisz w komentarzu:

Jak długo zmagasz się z natręctwami?

Jakie myśli lub rytuały są u Ciebie najsilniejsze?

Co już próbowałeś i co Ci pomogło (nawet minimalnie)?

Czekam na Wasze historie. Jesteście tu mile widziani dokładnie tacy, jacy jesteście.

Z pozdrowieniami i wsparciem

Admin